Trevlig läsning!

Publicerat: 2021-07-21 - 12:00 - Skrivet av Linn Lindsäth

Det går åt mycket vatten på banan en sommar som denna!

Det går åt mycket vatten på banan en sommar som denna, någonstans runt 800 m3 vatten är det som vi normalt sett hinner vattna ut mellan 21:45 och 06:00. Även om vi har fått några mm. regn då och då så räcker det inte speciellt långt med tanke på avdunstningen som vi har tack vare det fina vädret. 800 m3 är en otrolig mängd vatten och vi ser på många håll längst banan att det faktiskt skulle behöva vattnas ännu mer.

 

Jag får då och då frågan om vart vi tar vatten från och det verkar finnas många som tror att vi använder dricksvatten för att vattna banorna. Det här stämmer inte, huvuddelen av det vatten som vi vattnar med kommer från Norra Kalmars gator och parkeringsytor och rinner via ett reningssystem ut i havet. Innan det dagvattnet når havet har vi en damm som vi pumpar vatten från och ut på tees, fairways och greener. Det fina med det här systemet är att våra växtbäddar och finklippta gräsytor agerar som ett filter för dagvattnet och bidrar till minskade utsläpp i Östersjön. Så det känns bra i hjärtat när vi maxar programmet och ställer in antal minuter och mm. bevattning varje dag.

 

Våra banor både spelas och mår bra och Banteamet får mycket beröm. När jag får höra kommentarer som “Jäklar vad det rullar, har ni klippt ner greenerna?” eller “Vad fasta och hårda greenerna är” så blir jag givetvis glad men önskar att det fanns en förståelse för att det inte bara handlar om klipphöjd och vältning utan det kanske är den där hålpipningen i maj som skapade kanaler i växtbädden så vi kan vattna effektivare och mindre så greenerna kan hållas torrare. Eller så var det den där dressningen för några veckor sedan som jämnade till greenytan och resulterade att vi kunde sänka klipphöjden ytterligare utan att stressa gräsplantan? 

 

Med den tankeställaren vill jag tacka för mig, vi ses på banan!

Mvh,

Banchefen Ott Avango